maandag 2 mei 2016

De Schoonma-regel

Uitzondering is de regel, vooral bij de Schoonma-regel.

De wat?

De Schoonma-regel. Dat lees je goed: Huize Papa heeft een speciale Schoonma-regel. Die houdt in dat Schoonma per week maximaal 3 nachtjes mag blijven slapen.

Niks bijzonders? Toch wel. Arme Papa heeft hier keihard voor moeten vechten. Een in-home oma-annex-nanny is hier helaas heel gewoon.

Bij ons in het wijkje struikelt Arme Papa buiten over de oma's met kleinkinderen. Een doorsnee gezin bestaat in China in de praktijk uit 1 papa (die altijd werkt en zich in principe niet met kinderen onder de 6 bemoeit), 1 mama (die ook full time werkt) en minstens 1 oma. Desgewenst kan hierbij gebruik gemaakt worden van een mix van de oma van papa's zijde en die van mama's zijde. Maar 1 oma in huis is een must. Want papa en mama zijn veel te druk om zich met hun kroost te bemoeien, en oma's zwemmen in de vrije tijd. Zonder kleinkinderen gaan ze toch maar hangen op straat en in de Ikea.

Arme Papa zit dus opgescheept met Schoonma. Helaas is uit ervaring gebleken dat Schoonma en Arme Papa niet compatible zijn. Hen bij elkaar in 1 huis zetten is geen goed idee. Je zet Donald Trump ook niet met een Mexicaan samen in 1 (wit) huis.

Maar ja. Dan moet Vrouwlief dus minstens 2 doordeweekse dagen op de Kleine passen. Dat valt niet mee als je zelf zo'n mama's kindje bent dat gewend is dat mama alles voor je regelt en je zelf geen donder hoeft te doen.

Dus vorige week moest er verhuisd worden in het weekend - een verhuizing die niet doorging. Twee weken daarvoor was Vrouwlief veeeel te moe. En vandaag realiseert Vrouwlief zich dat ze echt veel te druk is. Schoonma moet morgen echt komen hoor, chat ze naar Arme Papa.

Nu heeft Vrouwlief inderdaad een examen binnenkort. Toch heeft ze ondanks de drukte nog wel tijd om zich met haar telefoon bezig te houden. En om (afgelopen vrijdag) tot 15:00 uur thuis niet te studeren terwijl Schoonma zich met de Kleine bezighoudt, en om (dit weekend) twee voorstellingen te bezoeken (waarvan 1 met mij, op vrijdagavond).

"Hoezo dan?" chat deze klootzak nijdig terug. "Als Schoonma morgen komt, moet ze wel vrijdag terug hoor. En naar die voorstellingen zou ik dan ook maar niet gaan, want je hebt het immers veel te druk."

Dat is een ijzeren logica waar zelfs Vrouwlief niet tegenop kan. Deze ronde wint Papa.

Voorlopig althans. De dag is pas halverwege. En met Vrouwlief weet je nooit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten